Rolovací garážová vrata – obecné informace

Předokenní rolety – důležitá ochrana stavby
7.10.2016
Příběh zaměřovacího technika: Vnitřní stínění – látkové rolety
25.1.2022
Předokenní rolety – důležitá ochrana stavby
7.10.2016
Příběh zaměřovacího technika: Vnitřní stínění – látkové rolety
25.1.2022

Výběru vhodných garážových vrat bychom měli věnovat právě přinejmenším stejnou pozornost, jako při výběru oken nebo střešní krytiny. Dnes už je samozřejmostí velký výběr z nejrůznějších typů a barev. Vzhledem ke své velikosti plochy tvoří garážová vrata nepřehlédnutelnou část domu a mají své zásluhy na celkovém estetickém vzhledu domu.

Hlavní kritéria při výběru garážových vrat by měla být tato :

  • funkčnost
  • bezpečnost
  • spolehlivost
  • záruka
  • způsob ovládání 
  • nabídka barev

Jaká jsou rolovací garážová vrata?

Při výběru Vašich garážových vrat byste neměli opomenout variantu rolovacích garážových vrat. Rolovací garážová vrata jsou určena pro rozměry stavebního otvoru do šíře až 4800 mm a maximální plochy 15m2. Mezi klady rolovacích garážových vrat patří ve srovnání s ostatními typy garážových vrat minimální nároky na prostor, bezúdržbový provoz a snazší přizpůsobivost při nestandardních požadavkách investora. Rolovací garážová vrata se vyrábějí zcela na míru, podle individuálních požadavků investora, či stavebního dozoru. Montáž rolovacích garážových vrat je možná za otvor, před otvor, či do otvoru. Stavební připravenost pro montáž za otvor je jednoduchá, bočního ostění 100 mm a nadpraží minimálních 300 mm. Přívod elektrické energie není podmíněn ničím jiným, než volbou investora s přihlédnutím na konkrétní situaci a místní elektrorozvody. Výroba rolovacích vrat se tomu přizpůsobí.

Jak rolovací garážová vrata fungují?

Vratová plocha je tvořena z hliníkových lamel vyplněné polyuretanovou pěnou, která má vynikající tepelně izolační vlastnost. Tyto vlastnosti jsou ve stavebnictví již z praxe odzkoušeny a využívány mnoho let. Vedení jednotlivých mezi sebou spojených lamel je v hliníkových vodících lištách, opatřené kartáčky, které plní dokonalé utěsnění mezi vratovou plochou a vodící lištou. Samotný pohyb zajišťuje trubkový pohon umístěný v hřídeli. Hřídel je ukryta ve schránce, kam se také rolují hliníkové lamely. Při úplném otevření rolovacích garážových vrat zůstává mimo schránku pouze část spodní koncové lamely opatřená spodní těsnící gumou. Při zavřeném stavu tato guma velice spolehlivě kopíruje podlahu a eliminuje její případné drobné nerovnosti.

Vzhled a provedení

Při výběru vhodné barvy existuje několik možností a variant. Barva schránky a vodících lišt by měla být při montáži za otvor přizpůsobena vnitřnímu barevnému ladění, protože při ideálním provedení nejsou z venku vidět. Co ale vidíme, jsou lamely a spodní koncová lamela. Ta může mít stejnou barvu jako vratová plocha, anebo zcela záměrně odlišnou. Máme možnost mimo mnoho standardních barevných provedení spodní koncovou lamelu lakovat dle barev RAL, potahovat foliemi imitujícími dřevěné dekory. Totéž platí pro samotné lamely. Mnoho standardních barev a dnes velmi populární imitace dřeva jsou samozřejmostí. Vaše vrata pak budou mít vzhled dřeva a trvanlivost hliníku.

Speciální prvky u rolovacích garážových vrat

Do rolovacích garážových vrat můžeme začlenit i speciální lamely. Konkrétně se jedná o lamely prosvětlovací a provětrávací. Tu zejména ocení stavitelé v okamžiku, kdy zapomněli na předepsané bezpečnostní odvětrávání garáže. Dále je možné rolovací garážová vrata doplnit o bezpečnostní prvky, jako jsou fotobuňky, optická lišta, maják a mnoho dalšího. Dnes je již standardní ovládání garážových vrat pohonem. Ruční ovládání se u rolovacích garážových vrat již finančně nevyplácí, protože rozdíl mezi cenou pohonu a cenou pružiny, která se používá při ručním ovládání, je zanedbatelný. Navíc většina kvalitních výrobců používá osvědčené trubkové pohony, které jsou velmi spolehlivé, což dokazují poskytnutím 5-ti leté záruky. Při výpadku elektrické energie slouží k obsluze vrat nouzové ruční ovládání, což je navíc převodovka jako nedílná součást trubkového pohonu. Toto ovládání je, jak již název napovídá, nouzové. Pro komfortnější ovládání garážových slouží dálkové ovládání, které oceníte hlavně při nepříznivém počasí, ale také pokud je vjezd do garáže z rušné komunikace. Jedním dálkovým ovladačem lze ovládat více zařízení, například vjezdovou bránu, venkovní osvětlení, či zabezpečovací zařízení rodinného domu. A garážová vrata lze ovládat více ovladači.

Naše společnost Almma s.r.o. patří mezi přední výrobce rolovacích garážových vrat, která má tým zkušených a proškolených techniků, kteří Vám zcela zdarma poradí se správným výběrem těch pro Vás ideálních garážových vrat a vyrobí je přímo na míru s přihlédnutím k Vašim požadavkům. Vaše jediná starost časem bude pouze měnit baterie v dálkových ovladačích.

2 Comments

  1. Josef Svojitka napsal:

    Dobrý den,
    prosím o nabídku na 2ks stejných rolovacích garážových vrat 238 x 203 cm .
    Děkuji předem

    • almma napsal:

      Dobrý den, pane Svojitko,

      Vaší poptávku jsem předala kolegovi k nacenění, který se Vám v nejbližším termínu ozve.

      S pozdravem
      Svatava Ferencová
      Almma s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Montáž zdarma lze uplatnit pouze při uzavírání nové smlouvy na venkovní rolety, venkovní žaluzie a screenové rolety. Na již uzavřené smlouvy nelze akci využít. Jednotlivé slevové akce není možné kombinovat. Akce platí při objednání zakázky a zaplacení zálohy do 31. 3. 2024. Montáž zakázky musí být provedena nejdéle do 31. 5. 2024.

5 LET ZÁRUKA DÍKY GARANČNÍMU SERVISU

Standartní záruku na výrobky (24 měsíců) si můžete prodloužit až na 5 let (60 měsíců) tím, že na nich bude jednou ročně po dobu pěti let prováděn garanční servis. Tím se záruka prodlužuje vždy o rok (do dalšího garančního servisu).

Garanční servis je třeba si objednat na e-mailu servis@almma.cz nebo na telefonním čísle +420 725 003 970. Garanční servis je zpoplatněn dle aktuálního servisního ceníku.

Tato možnost prodloužení záruky se vztahuje na výrobky:

  • předokenní rolety Almma
  • garážová vrata
  • venkovní žaluzie
  • screenové rolety

Při prodloužených zárukách garantujeme dodání nového dílu (materiálu) či jeho opravu ZDARMA. Jeho případná montáž a demontáž není součástí prodloužených záruk a cena za práci a dopravu se řídí platným ceníkem servisních oprav Almma.

Reklamace v záruční lhůtě může být uplatněna pouze po předložení záručního listu (předávacího protokolu). Záruka se vztahuje na nové díly a provedenou práci. Opravený produkt musí být při předání řádně a funkčně vyzkoušen a následně předán objednateli opravy.

REKLAMACE MOTORU

Na motory Somfy je poskytnuta záruka po dobu 5 let (60 měsíců). Tedy i v případě zániku záruky na rolety (24 měsíců), stále trvá záruka na motor jako takový. V případě zjištění závady motoru, bude tento odeslán na reklamaci k výrobci motoru. Na vyřízení reklamace platí standardní zákonná lhůta 30 dnů. Almma v takovém případě zprostředkuje reklamační zásah (posouzení a případná demontáž motoru za účelem vyřízení reklamace). Protože po uplynutí 24 měsíční záruční doby rolet již tyto nejsou v záruce, je doprava, výměna/demontáž motoru zpoplatněna dle aktuálního servisního ceníku Almma.

Servisní zásah pak může probíhat následně:

1. Roleta zůstane demontovaná = bez motoru po dobu nutnou pro vyřízení reklamace. V případě oprávněné reklamace (dle posouzení výrobce na základě záručních podmínek) vám bezodkladně poskytneme nový kus motoru.

2. Po domluvě je možné motor přímo na místě vyměnit za nový kus (bez posouzení výrobcem). V tom případě Vám bude nový motor účtován. Bude-li pak výrobcem reklamace uznána, necháme vám namontovaný nový motor a účtovanou částku vám bezodkladně vyplatíme na účet.